010-3412402

Mijn werkwijze

Bij gastouderopvang Humpty Dumpty draait het om spelen en samen plezier maken. Binnen dat kader zorg ik voor structuur en regelmaat met deze dagindeling stimuleer ik , niet alleen de ontwikkeling van baby, dreumes, peuter en kleuter, maar zorg ik er ook voor dat de kinderen hier een leuke dag beleven. Dat ze zich hier veilig en vertrouwd voelen, zodat ze zichzelf kunnen zijn en zich kunnen ontwikkelen in hun eigen tempo.

Voor Humpty dumpty is persoonlijk contact een vanzelfsprekendheid. Evenals, dat ik als vakkundige en betrokken gastouder kan inspelen op de individuele behoeften van ouders en kind. Kinderen zijn naar mijn inziens niet in een programma te vangen. De behoefte van uw kindje zal in mijn zorg voor hem/haar altijd voorop staan. Kinderen vinden een steeds terugkerend dagritme prettig, het geeft hen een gevoel van structuur en veiligheid. Voor mij zijn het handvatten om een dag prettig te laten verlopen. Daarnaast krijgen kinderen bij mij de kans om met leeftijdgenoten te spelen en met kinderen die ouder of jonger zijn. Ik vind het belangrijk dat er tijd is voor de kinderen. U mag verwachten dat uw kind een leuke dag heeft gehad.

Een van de dagelijkse activiteiten is om naar buiten te gaan, wandelen naar de speeltuin, naar de kinderboerderij, de bibliotheek of de eendjes. In mijn activiteiten is er aandacht voor de natuur om ons heen en het jaargetijde waarin wij leven, maar ik hou ook rekening met het ontwikkelingsstadium van uw kind. Ik bepaal zo welke andere activiteiten aangeboden worden. Natuurlijk hoeven kinderen niet de hele dag beziggehouden te worden. Kinderen krijgen de mogelijkheid om zelf te spelen of samen met andere kinderen te spelen, zonder tussenkomst van een volwassene.

Voor baby’s is het van belang dat hun dag redelijk hetzelfde is als een dag bij papa of mama. Voor zover dat mogelijk is wordt het dagritme aangepast aan de situatie zoals deze thuis bestaat. Dus o.a. de voedingen en slaapjes op tijden die uw kindje gewend is. Voor peuters vind ik het belangrijk om te werken met een gericht activiteitenprogramma, om hen meer uitdaging in hun ontwikkeling te kunnen bieden en een soepele overgang naar de basisschool mogelijk te maken. Die uitdaging(en) bied ik aan in de vorm van spellen, speelmateriaal en activiteiten die aansluiten bij de betreffende ontwikkelingsfase. Naast de extra activiteiten worden er vaardigheden en kennis eigen gemaakt, ter voorbereiding op de basisschool, zoals zelfstandig aan- en uitkleden, zindelijkheid, elkaar helpen, opruimen en nieuwe dingen ontdekken. Ook is er aandacht voor taal- en spraakontwikkeling.

Pedagogisch beleidsplan:

Mijn visie op pedagogiek is vastgelegd in een Pedagogisch beleidsplan. Ik draag er zorg voor dat de kinderen een gevoel van emotionele veiligheid hebben, geef ze de gelegenheid zich persoonlijk en sociaal te ontwikkelen en bied ze de kans om zich de normen en waarden van onze samenleving eigen te maken.


De dagindeling ziet er bij ons globaal als volgt uit :

 • 07.00 binnenkomst / vrij spelen.
 • 09.30 fruit eten en drinken onder het fruit eten, lees ik meestal een verhaaltje voor of zing ik liedjes.
 • 10.00 de kindjes die nog 's morgens slapen, kunnen nu hun ochtendslaapje doen. (mocht dit later zijn dan is het uiteraard ook mogelijk om in het ritme van het kind te blijven)
 • 10.15 knutselen, spelletjes doen, puzzelen of een andere activiteit.
 • 11.00 vrij spelen.
 • 11.30 gaan we alles samen opruimen.
 • 12.00 eten.
 • 13.00 de kindjes die 's middags slapen kunnen nu hun middagslaapje doen.
 • 14.00 even lekker op de bank zitten en samen een boekje lezen.
 • 14.30 fruit/ koekje eten en drinken.
 • 15.30 buiten spelen mocht het slecht weer zijn dan blijven we lekker binnen spelen
 • 17.30/19.00 weer naar huis.

Baby's draaien in hun eigen ritme mee, ik bespreek met u de slaap- , eet - en speeltijden. Uiteraard voldoen alle ruimtes aan de gestelde eisen ten aanzien van kinderopvang.


Zelf meenemen:

Ouders die hun kind(eren) komen brengen, nemen mee een tas, met daarin luiers en luierdoekjes, flessen en/of tuitbekers, reservekleding, een slaapzak, eventueel een knuffel. Er is een eigen mandje voor ieder kindje waar de spulletjes in bewaard kan worden zodat niet steeds met de spullen heen en weer gesleept hoeft te worden. Leuke extraatjes: Ieder kind krijgt een eigen plakboek waarin alle knutselwerkjes worden geplakt die uw kind maakt. Zodra uw kind 4 jaar wordt krijgt uw deze mee.


Het opvangboekje:

Het opvangboek is een boekje waarin, elke dag belevenissen, vorderingen en gebeurtenissen worden opgeschreven. Dit boekje wordt bij het ophalen van uw kind meegegeven, waardoor u niets hoeft te missen in de ontwikkeling van uw kind. Op deze manier heeft u ook de mogelijkheid om belevenissen, vorderingen en gebeurtenissen in dit boekje op te schrijven. Naast dit boekje is er natuurlijk ook altijd persoonlijk contact, vaak wordt het kind opgehaald door één ouder, hierdoor blijven beide ouders of verzorgers op de hoogte. Sinds kort is dit ook digitaal mogelijk. Ik vind het belangrijk ouders ruimte te bieden voor de uitwisseling van informatie, verwachtingen en opvoedingsideeën.


Ik neem de tijd voor u, bij het brengen en ophalen om samen de dag door te spreken. Slapen: Voor elk kind is er een bedje en elk kind slaapt in een eigen slaapkamer. Het slapen gebeurt volgens het ritme dat uw kind. Slapen en rusten is belangrijk voor iedere baby en peuter en dat begeleid ik met zorg. Ieder kind heeft een eigen bedje en eigen knuffels. Door de vele indrukken en prikkels is de slaapbehoefte soms wat hoger dan thuis. Alle kleintjes kunnen ongestoord slapen en wij laten ze nooit te lang huilen. Ziekte: Wanneer u kind ziek is, kan het gewoon komen mits het niet besmettelijk is of het kind hele hoge koorts heeft .Bij besmettelijke ziekten kunt u uw kind het beste nog even thuis houden. Wanneer uw kind ziek wordt tijdens de opvang, dan neem ik altijd contact met u op en overleg ik met u, wat het beste is voor u en uw kind. Materialen: Voor al de ontwikkelingsgebieden is het juiste materiaal aanwezig. Kinderen krijgen de ruimte om te mogen kiezen waarmee op bepaalde momenten gespeeld kan worden." Humpty dumpty is lid van de speel-o-theek, daardoor is er altijd gepast en wisselend speelgoed aanwezig.